URBANI ŽIVOT JOŠ NIJE POČEO / za projekt PLOHA-POVRŠINA / Autor: Duška Boban

   
Ploha / površina: izložba u mediju billboarda

vrijeme: 06.12.2011. - 12.12.2011.
mjesto: Zagreb; Heinzelova / Držićeva
organizator: Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja / Silva Kalčić

Od 6. prosinca, otvorena je prva od šest izložbi u serijalu Ploha/površina (Plane/Surface), u mediju billboarda. Izložba Duške Boban i Marka Tadića odgovor je umjetnika na iskustvo grada koji se stalno mijenja i oblikuje. Billbordi su postavljeni do 12. prosinca.

U postizborno vrijeme u urbanom krajoliku politiku ćemo nakratko odmijeniti umjetnošću, propitujući prostor otvoren između govora u prvom licu (i autora i promatrača), reklamnog prostora i javnog prostora ulice (avenije, bulevara) grada u kojima različiti programi i mjerila (S, M, L, XL) arhitekture egzistiraju jedni pored drugih unutar urbane mreže protkane reklamama, neonskim znakovima, transportnim nadvožnjacima i zelenim pasažima koji kontekst izložbe čine redundantnim.

Izložbe se mogu pogledati iz vizure vozača, pa i putnika u tramvaju na lokaciji u Držićevoj ulici; odnosno isključivo prolazeći mimo u vožnji na lokaciji u Henzelovoj ulici. Donedavnoj, bivšoj, i novoj istočnoj granici zagrebačkog središta, između kojih se događa smjena industrijske, ali vitalne, produktivne zone, poslovnim i trgovinskim objektima tj. tercijalnim, uglavnom bankarskim i preprodajnim-preprodavačkim sektorom.

Duška Boban, Urbani život još nije počeo, 2011.
Rečenica 'Urbani život još nije počeo.' koju je H. Lefebvre ugradio u svojim promišljanjima strukture postojećeg društva, danas se čini aktualnijom nego 1971. kad je izrečena u kritici kojom se zagovaraju nove urbane reforme i strategije, u duhu imperativa 'novog humanizma, nove prakse i drugačijeg čovjeka, čovjeka urbanog života'. I nakon nekoliko godina intenzivnih pokušaja da se zainteresirana javnost uključi u procese odlučivanja o sudbini naših gradova, početak 'urbanog života' još nije jasno vidljiv...
↑ Back to top